Aminozuren, eiwitten en voedsel

Eiwitten
Eiwitten

Voedsel wordt tijdens de vertering verdeeld in verschillende energiestoffen. Zo worden eiwitten omgezet naar aminozuren.

Er bestaan bijna twintig soorten aminozuren in verschillende soorten voedsel die we meestal eten. Ons lichaam is in staat de niet-essentiële aminozuren zelf aan te maken, maar de essentiële aminozuren moeten worden geleverd door de voeding alleen.

Wil je meer weten over aminozuren, dat dan naar Aminozuren.org

Compleet eiwit
Voedsel dat alle essentiële aminozuren bevat en bovendien de aminozuren in de juiste verhouding noemen we compleet eiwit. Voorbeelden van voedsel waar complete eiwitten in zitten zijn vlees, vis, eieren en melk. Over het algemeen leveren dierlijke eiwitten dus de volledige proteïnen. Plantaardige eiwitten daar in tegen bevatten geen enkele van de essentiële aminozuren. We zullen dan ons eetpatroon zodanig moeten variëren dat de onvolledige eiwitten in groente en fruit worden aangevuld met de juiste dierlijke eiwitten om volledige eiwitten en daarmee aminozuren aan te maken. 

Balans
Een juiste inname van eiwit is best noodzakelijk voor een gezond leven. Onzorgvuldige en/of overmatige inname van overdadige eiwitten kan door het lichaam worden geconverteerd naar vet en worden opgeslagen in ons lichaam.

Het beste is om eiwitconsumptie aan te vullen met de juiste hoeveelheid koolhydraten. Stel dat iemand een tekort heeft aan koolhydraten, dan zullen alle eiwitten die worden ingenomen worden verbrand als brandstof om de energievoorziening aan te passen.

Bij voldoende inname van koolhydraten zal het eiwit voor andere belangrijke functies zoals de aanmaak van aminozuren, hormonen, enzymen en onderhoud van spieren zorgen. Om erachter te komen hoeveel eiwitten we dagelijks nodig hebben, kunnen we 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanhouden als regel.

Wil je meer weten over aminozuren, dat dan naar Aminozuren.org


Slim Afvallen